top of page

6 Tips που πρέπει να εφαρμόσεις οπωσδήποτε αν θες να έχεις ΥΓΕΙΑ και ΕΥΕΞΙΑ!



Ένα μεγάλο μέρος της αυτο-φροντίδας είναι η εύρεση υγιεινών δραστηριοτήτων που απολαμβάνομε, οπότε η πρακτική αυτο-φροντίδας είναι διαφορετική για τον καθε ένα. Πρώτα απο όλα, πρέπει όλοι να καταλάβουμε το πόσο σημαντικό είναι να εκτιμάμε και να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας.

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα αισθανθείς την αυτοεκτίμηση.


1. Κοιμήσου καλά! Προσοχή!!! Είναι πολύ σημαντικό να κοιμόμαστε αρκετά. 'Αλλο τόσο είναι σημαντική και η ποιότητα του ύπνου μας. Αν ξυπνάμε με γκρίνια, με κακοκεφιά, η ποιότητα φθείρεται και περνάμε αρνητικά μηνύματα απο το μυαλό στο σώμα μας.

'Αρα πέρα απο τον επαρκή ύπνο, χρειαζόμαστε τον ποιοτικό ύπνο. Δοκίμασε να πας για ύπνο και να σηκωθείς την ίδια ώρα κάθε μέρα και να περιορίσεις την ώρα της οθόνης (κινητό, υπολογιστής, τηλεόραση) πριν από τον ύπνο.

2. Πέρασε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικό περιβάλλον! Η επαφή μας με εξωτερικούς χώρους, μας φέρνει πιο κοντά στη φύση. Είτε βρισκόμαστε στην αυλή μας, είτε περπατάμε για τη δουλειά, είτε απλά πάμε να πιούμε τον καφέ μας, κάνοντας μια μικρή βόλτα.

Η έκθεση μας στον ήλιο, έστω και για μισή ώρα καθημερινά, μας βοηθάει να πάρουμε μια επαρκή δόση βιταμίνης D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, εκτός απο το οτι βοηθάει την λειτουργία του μεταβολισμού, έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και τη διάθεση.

3. Κινήσου! Το να είσαι ενεργός είναι επίσης μια από τις καλύτερες συμπεριφορές αυτο-φροντίδας που μπορείς να κάνεις. Και αναφερόμενη στην κίνηση, δεν εννοώ μόνο την προπόνηση με στόχο τη δύναμη, την αντοχή και το χτίσιμο μυών. Τα συναισθηματικά και ψυχικά οφέλη της άσκησης είναι τεράστια. Σύμφωνα με την Mayo Clinic στις ΗΠΑ, η τακτική μετακίνηση του σώματός σας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να αυξήσει τη διάθεσή σας, να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις αγχωτικές καταστάσεις και το άγχος-και μπορεί να κάνει θαύματα και για την αυτοπεποίθησή σας!

4.Να έχεις ενσυνειδητότητα! Μπορείς να εξασκήσεις τη συνειδητότητα ως μέρος της ρουτίνας αυτοεξυπηρέτησής σου κρατώντας ένα καθημερινό ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, κάνοντας έναν περίπατο και εστιάζοντας στα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές γύρω σου ή ακόμα και δοκιμάζοντας μια εφαρμογή διαλογισμού για να βελτιώσεις την αυτογνωσία σου και να ενισχύσεις το μυαλό σου.


Με την ενσυνείδητη παρουσία μας στις περισσότερες από τις στιγμές μας και τη λήψη αποφάσεων για το τι πραγματικά χρειαζόμαστε σε κάθε μία από αυτές τις στιγμές, μπορούμε να είμαστε πιο φροντιστικοί με τον εαυτό μας , ενήμεροι για τις ανάγκες μας και να ρυθμίζουμε τη διάθεσή μας.

5. Βρες χρόνο για διασκέδαση Πάντα ήθελες να δοκιμάσεις ένα μάθημα χορού ή σου άρεσε να ζωγραφίζεις όταν ήσουν νεότερος; Σκέψου να αφιερώσεις χρόνο για πράγματα που σου αρέσουν και θα παρατήρησε πόσο πιο ισορροπημένος-η αισθάνεσαι.

6. Βάλε στο πρόγραμμα σου την άσκηση! Βρες το πρόγραμμα γυμναστικής που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου!

Η δυναμική γυμναστική θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις το στρες, να εκτονωθείς και να γυμνάσεις αποτελεσματικά το σώμα σου. Είτε αναφερόμαστε στην προπόνηση με βάρη είτε και με το βάρος του σώματος. Οι ασκήσεις συντονισμού θα σε κρατήσουν σε εγρήγορση και έτοιμο-η να ανακαλύψεις σε βάθος το σώμα σου.1

Γυμνάσου στο νερό. Η γυμναστική στο νερό αποτελεί την πιο ασφαλή αλλά και διασκεδαστική μορφή άσκησης. Αν έχεις δοκιμάσει το Niki's Aqua Fitness, ξέρεις ακριβώς τί εννοώ. Μη χάνεις χρόνο, πήγαινε στην πισίνα και δες το σώμα σου να μεταμορφώνεται και τη διάθεση σου να εκτοξεύεται!

Κάνε γιόγκα ή και ορθοσωμική γυμναστική!

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία του 2018 σχετικά με την επιρροή της γιόγκα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η γιόγκα βοηθά στην εξισορρόπηση του συμπαθητικού νευρικού σας συστήματος (αυτό που προετοιμάζει το σώμα σας για έντονη σωματική δραστηριότητα σε αγχωτικές καταστάσεις) και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος (αυτό που ρυθμίζει σημαντικές σωματικές λειτουργίες όπως η πέψη και ενεργοποιεί τη λειτουργία ξεκούρασης και πέψης. Αυτό σημαίνει ότι μια τακτική πρακτική γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των λειτουργιών των εσωτερικών οργάνων στο σώμα σας. Ορισμένα στυλ γυμναστικής έχουν στόχο τη βελτίωση της ισορροπίας και την ευκαμψίας, ενώ άλλα είναι ιδανικά για ημέρες αποκατάστασης ή ξεκούρασης, πχ. ορθοσωμική και Pilates.


Ξεκίνα να υιοθετείς μια μια τις παραπάνω συνήθειες και θα δεις πολύ σύντομα το πόσο πιο λειτουργική και ποιοτική γίνεται η ζωή σου!


Για οποιαδήποτε συμβουλή, απορία ή οτιδήποτε χρειαστείς σχετικά με το Fitness και το Wellness, μη δυστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας, μέσω email, ή και απευθείας μέσα απο την πλατφόρμα μας!


Σε φιλώ και να θυμάσαι πως η ζωή μας ανήκει! Εμείς πρέπει να επιλέγουμε πώς θα ζούμε.

Ας φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ας απλαύσουμε τη ζωή!

Νίκη <3


148 views0 comments
bottom of page