top of page

Προπόνηση δύναμης στις γυναίκες. Ναι ή όχι;

Updated: Nov 27, 2022




Οι γυναίκες συνήθως επιλέγουμε αερόβια προπόνηση παρά προπόνηση δύναμης.

Ισως επειδή αισθανόμαστε άβολα στι γυμναστήριο, δε γνωρίζουμε καλή τεχνική ή ακόμα και πώς να χρησιμοποιήσουμε τον εξοπλισμό. Πολλές αθλούμενες μου νόμιζαν πως θα "πρηστούν" ή οτι "το λίπος θα γίνει μυς". Τίποτα απο αυτά δεν ισχύει. Ισα ίσα, υπάρχουν αμέτρητα οφέλη που προέρχονται από την ενσωμάτωση της προπόνησης δύναμης στο πρόγραμμα γυμναστικής μας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, δύο έως τρεις προπονήσεις με βάση τη δύναμη- κάθε εβδομάδα, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως αυξημένη μυϊκή μάζα, ισχυρότερα οστά, ενισχυμένο μεταβολισμό, καλύτερη στάση, ισορροπία και ευκαμψία στις αρθρώσεις.

Ακόμα η προπόνηση με αντιστάσεις έιτουργει ευεργετικά και στα συστήματα του οργανισμού με πολλές προσαρμογές στα:

Καρδιαγγειακό σύστημα, Αναπνευστικό σύστημα, Νευρικό σύστημα, Ενδοκρινικό σύστημα Επίσης πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως η προπόνηση δύναμης μπορεί να γίνει από την άνεση του σπιτιού μας, δε χρειάζεται να βρισκόμαστε στο γυμναστήριο.

Πώς μπορώ να προσθέσω την προπόνηση δύναμης στην καθημερινότητα μου; Τι είναι η προπόνηση δύναμης και ποιος μπορεί να το κάνει; Η προπόνηση δύναμης μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, οπουδήποτε χρησιμοποιώντας συνδυασμό ασκήσεων αντίστασης, δύναμης και μυϊκής ανάπτυξης που στοχεύουν σε διαφορετικές ομάδες μυών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάρη ή αντιστάσεις διαφόρων μεγεθών ή και με το βάρος του σώματος. Μερικοί από τους διαφορετικούς τύπους βαρών που χρησιμοποιούνται στην προπόνηση δύναμης περιλαμβάνουν: Ελελεύθερα βάρη, όπως αλτήρες, μπάρα, λάστιχα και ελλαστικοί ιμάντες (NC Fitness Bands) Ιατρικές μπάλες ή σάκους άμμου, όργανα γυμναστικής κ.α.


Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Southern Queensland στην Αυστραλία, «περισσότερα από 30 χρόνια κλινικών ερευνών έχουν δείξει ότι η άσκηση για την ενίσχυση των μυών αυξάνει τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και την οστική πυκνότητα… και βελτιώνει την ικανότητά μας να εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το ανέβασμα μέσα και έξω από μια καρέκλα… ».

Τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως αυτά των οιστρογόνων είναι αυξημένα στο γυναικείο φύλλο με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πολύ περισσότερο δομικό λίπος, μειώνοντας παρόλα αυτά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης των στεφανιαίων αρτηριών. Φυσικά και τα άτομα που ασχολούνται συστηματικά με την άσκηση παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους με το κάθε είδους άθλημα να διαμορφώνει και να κατανέμει με διαφορετικό τρόπο τον λιπώδη ιστό. Γίνεται κατανοητή ,λοιπόν, η σπουδαιότητα της καύσης του λιπώδους ιστού, που μπορεί μεταξύ άλλων μορφών προπόνησης να επιτευχθεί με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στην προπόνηση με αντιστάσεις.


Οι προσαρμογές της άσκησης καθορίζονται από το είδος της προπόνησης που θα επιλέξουμε και τον στόχο που θα τεθεί κάθε φορά, γεγονός που προκύπτει από τα στοιχεία της επιβάρυνσης (ένταση, διάρκεια, συχνότητα, ποσότητα ,πυκνότητα) .

Οι ορμόνες που διαπερνούν το σώμα της γυναίκας με την συμμετοχή της σε προγράμματα δύναμης, δίνοντας της την ευκαιρία να βιώσει θετικά συναισθήματα ,που θα την βοηθήσουν να αναπτύξει συναισθήματα απαραίτητα για την επιβίωση της και την ενίσχυση της ψυχικής της ευεξίας. Το αίσθημα της ασφάλειας, της αυτοαντίληψης ,της αυτοπεποίθησης, της ψυχικής ευφορίας, της πραγμάτωσης του στόχου, της αυτογνωσίας και της αντίληψης της εικόνας του σώματος συναντιόνται και αναπτύσσονται σε ένα πρόγραμμα προπόνησης όχι μόνο δύναμης ,αλλά και οποιασδήποτε άλλης ικανότητας επιλέξουμε να βελτιώσουμε. Παρόλα αυτά η άσκηση θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και υπό την επίβλεψη καταρτισμένων επιστημόνων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ειδικές.

Συμπερασματικά, η άσκηση με αντιστάσεις, μόνο οφέλη μπορεί να έχει, αρκεί να γίνεται υπό σωστές προϋποθέσεις, χωρίς να ξεπερνάμε τα όρια του εαυτού μας, ψυχικά και σωματικά.


Λέμε ναι στην προπόνηση δύναμης στις γυναίκες!


Ποιο πρόγραμμα προπόνησης δύναμης είναι καλύτερο για εσάς; Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την προπόνηση δύναμης; Υπάρχουν ποικίλα διαθέσιμα προγράμματα στην πλατφόρμα μας. Κάθε προπόνηση έρχεται με οδηγίες βήμα προς βήμα και καθοδηγούμενες επιδείξεις για να βεβαιωθείτε ότι ολοκληρώνετε κάθε άσκηση με σωστή φόρμα.


Στο Niki's Fitness World ηγούμαστε και μεριμνούμε για την ασφάλεια του ασκούμενου (ιατρικό ιστορικό ασκουμένου), σχεδιάζοντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του ασκουμένου.

Ρεαλιστικοί στόχοι, προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης, επαρκή διαλείμματα ,κατάλληλη ένδυση και πλήρη ενυδάτωση είναι πράγματα που διέπουν κάθε πρόγραμμα μας.



Εσύ, ακόμα να ξεκινήσεις;


Νίκη


bottom of page